Hieronder staat algemene informatie over een hogedrukreiniger. Bij elke versie staat een deel met ‘specificaties’, of ‘eigenschappen’. Dat heeft betrekking op onderstaande zaken.
De straal
Voor verschillende oppervlakten moet u verschillende soorten stralen gebruiken. Als er ergens een vlekje zit, of er moet iets grondig gereinigd worden, dan moet u een puntstraal gebruiken. Bij een groter oppervlakte kunt u het beste de vlakstraal gebruiken. Dit is eigenlijk een straal in de vorm van een streep. Als iets een groot oppervlakte heeft (bijvoorbeeld een oprit, of een terras) dan kunt u het beste de vuilfrees gebruiken. Dit is niets minder dan een soort rondje. Het lijkt een beetje op een douchestraal.
Het vermogen, de wateropbrengst en warm water
De particuliere hogedrukreinigers zijn bijna allemaal geschikt voor 230V-stopcontacten. Als u een hogedrukreiniger voor een bedrijf wilt kopen, kunt u uitvoeringen van 380V-stopcontacten kopen. Deze hebben dan een hogere druk of een hogere wateropbrengst. Zij kunnen sneller grotere oppervlakken reinigen.
Bij alle soorten hogedrukreinigers staat bij de ‘specificaties’ de wateropbrengst. Dit kan aangegeven worden in liter per uur en in liter per minuut. De wateropbrengst van een normale kraan is gemiddeld 12 liter per minuut. Dat is dus ongeveer 700 liter per uur. Als een hogedrukreiniger vaak afslaat, ligt de oorzaak waarschijnlijk bij de wateropbrengst.
Er komt dan waarschijnlijk te weinig water uit de kraan.
Verder bestaan er ook mobiele hogedrukreinigers. Deze zijn gemaakt met een interne verbrandingsmotor op diesel of brandstof. U bent met dit soort hogedrukreinigers natuurlijk veel flexibeler. De normale hogedrukreinigers zijn uitvoeringen met een elektrische motor. Deze moet u dus gewoon aansluiten op het stopcontact.
Warmwater hogedrukreinigers kunnen hardnekkig vuil beter verwijderen. Vuil als oliën of vetten kan met warm water beter worden verwijderd. Er bestaan uitvoeringen waar koud water in kan waarna er vervolgens warm water uitkomt. Dit zijn wel vaak vrij dure apparaten.
Speciale hogedrukreinigers
Er zijn ook hogedrukreinigers in speciale uitvoeringen. Voorbeelden hiervan zijn terrasreinigers (speciaal voor betonvloeren, houten ondergronden of tegels) of rioolreinigers (speciaal voor riolen en dakgoten).